Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.02.03

CÉGTÁBLA

A vonatkozó rendeletek alapján elmondható, hogy Cégtörvény előírja:

 

"a cégnek a székhelyét cégtáblával kell megjelölnie. A cég székhelye a cég bejegyzett irodája. A bejegyzett iroda a cég levelezési címe, az a hely, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása, valamint ahol a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítése történik."

 

A törvény a továbbiakban nem tartalmaz arra vonatkozó rendelkezést, hogy milyen információ tartalommal kell felruházni a cégtáblát, illetve arra sem hogy milyen anyagból kell azt elkészíteni. Így csak az ellenőrök iránymutatásaira hagyatkozva kérjük, hogy az alábbi információk mindenképpen legyenek rajta:

- Cégnév

- székhely címe

- elérhetősége (telefonszám, emailcím, stb.)

- nyitvatartási idő (vagy az általában nyitva - vagy ott tartózkodási idő)

Ezen felül természetesen további adatok is elhelyezhetők rajta, mint például a cégvezető neve, stb. Ez már szabadon választott. Legegyszerűbb és gyors megoldás a laminált A4-es lap kihelyezése ami a szükséges információkat tartalmazza. Egyébként az általunk tapasztalt büntetési tétel nem pénzbeli, hanem bizonyos szemmel nézve súlyosabb is , mert felfüggesztik az adott vállalkozás adószámát. A felfüggesztéssel pedig egy sor nagyon kellemetlen mellékkövetkezmény jár szinte azonnal (kereskedési tilalom, nincs számlázás, adó visszaigénylés nincs, stb.)

Amennyiben az adózó ilyen szankciót kap az adószám felfüggesztésének megszüntetése elég hosszadalmas lehet, mert a kihelyezett cégtábláról fotót is be kell küldeni a kérelemhez mellékelve......

 

Egyéni vállalkozókra véleményem szerint szintén kell alkalmazni a fenti szabályokat annak ellenére, hogy az egyéni vállalkozókra vonatkozó törvény erről külön nem rendelkezik. A későbbi jogviták elkerülése érdekében egy egyszerű, és a vállalkozást székhelyét könnyen beazonosítható cégtábla kihelyezését mindenképpen javasoljuk.