Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.03.26

Egyéni vállalkozók tevékenységi kör változtatása

Az adózás rendjét módosító szabályok igencsak furcsa jogszabályi helyeken szenvednek el változásokat, nyárig havi átlagban egy hatályossági dátum figyelhető meg, vagyis az adózás rendje rendszertelenül, de havi ciklusban változó szabályokat produkál.

 

A tünetek között fellelhető egy közigazgatásilag igencsak furcsa szakasz, amely visszaemeli a tevékenységi körök rögzítését kizárólag egyéni vállalkozók esetében az okmányirodákhoz 2012.03.01-től.

"A módosítás a törvény záró rendelkezései között bújik meg, a jogalkotó pedig fittyet hányt az indoklási kötelezettségére. A módosítást az adóhatóság és az okmányirodák is már alkalmazzák, azonban az elektronikus közszolgáltatások oldaláról letölthető adatlap telepítéséhez az ÁNYK szerviz menüpontjából kell elindítani a manuális telepítést."

Az egyéni vállalkozók tevékenységi jegyzékét új elnevezésen, Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke néven, nagyon ötletes ÖVTJ rövidítéssel ellátott állományban lehet megtalálni. Amíg az adóhatóság számára történt bejelentés kapcsán nagyon ritka volt, hogy az adóhatóság a tevékenység végzésével kapcsolatos engedélyek kapcsán vizsgálódott volna, várhatóan az okmányiroda a tevékenységek bejegyzését az engedélyek bemutatásához köti majd. Az adóhatósági eljárással szemben az okmányiroda a tevékenységek utólagos bejelentését nem fogadja el, a 15 napnál nagyobb késedelmet kitöltési hibának minősíti.

A változtatással egyidejűleg az adóhivatal a honlapján már nem jeleníti meg az egyéni vállalkozók tevékenységi köreivel kapcsolatos adatokat.