Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.09.29

Egyszerűsített foglalkoztatás II.

Az alkalmi munkavállaló foglalkoztatásának napi létszámkorlátja van.

Naponta:

 1. főállású személyt nem foglalkoztató vállalkozás 1 főt
 2. 1-5 főállású személyt foglalkoztató 2 főt
 3. 6-20 főállású személyt foglalkoztató 4 főt
 4. 20 fő főállású felett foglalkoztató a munkavállalói létszám 20 %-át

  foglalkoztathatja ilyen jogviszonyban.

Minden hónapban meg kell nézni, hogy a vállalkozás az előző hat hónap átlagában hány fő főállású munkavállalót foglalkoztatott, ennek alapján számítható a tárgyhavi
foglalkoztatható létszám.

A napi foglalkoztatható létszám egyenlőtlenül is felhasználható.

Az egyszerűsített foglalkoztatás telefonon is bejelenthető:

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében történő munkavállalók a 185-ös hívószámon a munkavégzés kezdete előtt telefonon is bejelenthetők.

 • A telefonon történő bejelentés során a bejelentő első alkalommal kap egy regisztrációs számot, melyet a következő alkalmak során használni kell.
 • A bejelentés során közölni kell a munkáltató adószámát, a munkavállaló(k) adóazonosító jelét és TAJ számát, a foglalkoztatás jellegét (alkalmi munka v. turisztikai illetve mg-i idénymunka) valamint a munkaviszony napjainak számát.
 • A bejelentést követően a telefonos ügyfélszolgálat tájékoztatja a bejelentőt a bejelentő regisztrációs számáról, melyet, amennyiben lehetséges rövid szöveges üzenetben (SMS) is megküld a bejelentőnek.
 • Az ügyfélszolgálat a bejelentett adatokat megküldi az adóhatóság részére.
 • A korábbi bejelentést a regisztrációs szám ismeretében lehet módosítani.

Fontos: Egyszerűsített foglalkoztatás csak előzetes ügyfélkapus regisztráció birtokában kezdeményezhető, ugyanis a bejelentés csak ennek megléte esetén indítható.

Javaslatunk szerint a mezőgazdasági idénymunkák esetében, amikor a munkavállalók létszáma, illetve a munkavégzés megkezdése több napra előre nem látható biztosan, javasolt a naponkénti telefonos bejelentés alkalmazása, amikor a munkáltató meg tud győződni a helyszínen a munkára megjelent személyekről, indokolt a telefonos bejelentés naponkénti alkalmazása. Ebben az esetben nem merülhetnek fel a korábban bejelentett adtok módosításából eredő problémák, illetve az indokolatlan közteherfizetés is elkerülhető.