Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.02.03

EKÁER rendszer próbaidejének meghosszabbítása

Az EKÁER próbaüzemét a vonatkozó kormányhatározat 2015. március 1-ig meghosszabbította. Ezzel párhuzamosan módosult az az NGM rendelet is , amely a kockázati biztosíték megfizetése alóli mentesség határidejét határozta meg, mert annak a határidejét is kitolták március 1-ig.

 

A kormány a piaci szereplők tájékoztatásokon elhangzott véleményeit, valamint a feltett "rengeteg" kérdés alapján hozta meg döntését.

 

 

A NAV ellenőrei valamint a pénzügyőrök is ellenőriznek ebben az időszakban is, de ennek jelenlegi célja még a tájékoztatás és nem a szankcionálás. Figyelmeztetik az esetleges szabálytalanságokat elkövetőket, a mulasztókat, de még nem szabnak ki semmilyen bírságot a fenti határidőig. Viszont az ellenőrzés során feltárt vonatkozó jogszabályokba való ütközés esetén bizony lehet számítani az esetleges adójogi konzekvenciákra.

 

A kockázatos termékek közúti szállítására vonatkozó NGM rendelet szerint a fenti 2015. március 1. dátumig nem kell kockázati biztosítékot fizetni.  

 

Tájékoztattak bennünket hogy az elkövetkezendő időkben egyre több olyan ellenőrzésre is lehet számítani, amikor a fuvarozás megjelölt célállomásán már várni fogják a revizorok a gépjárműveket, és annak tételes átvizsgálása mellet valamennyi bejelentett adatot, és okmányt ellenőrizni fognak.