Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.05.15

ÉLELMISZERLÁNC-FELÜGYELETI DÍJ !!!

A felügyeleti díj bevallásának és megfizetésének részletes szabályait tartalmazó végrehajtási rendelet a Magyar Közlöny 2012. évi 51. számban (8811- 8812 oldalak) jelent meg. A rendelet 2012. május 1-jén lépett hatályba. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallását és megfizetését szabályozó rendelet felsorolja a díjfizetésre kötelezettek körét, megállapítja a díj mértékét, a bevallás és a díjfizetés határidejét.

 

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény az év elejétől vezetette be az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, amellyel a cél a kiegyensúlyozott, arányos teherviselés megvalósulása a teljes élelmiszerlánc területén, szemben az eddigi, a hús-szektort aránytalanul terhelő díjfizetési rendszerrel.  Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/B. § alapján élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységet végző személyeknek és vállalkozásoknak 2012-től élelmiszerlánc-felügyeleti díjat kell fizetniük.

A díjfizetés alól csak az a mezőgazdasági kistermelő mentesül, akinek személyi jövedelemadó-köteles éves jövedelme nem haladja meg a 8 millió forintot.

A felügyeleti díj bevallás határideje május 31. és a bevallást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) részére kell teljesíteni. A díjat két egyenlő részletben kell befizetni július 31-ig és a következő év január 31-ig. Az eltérő üzleti évet alkalmazó vállalkozásoknak a bevallási határidőig lezárt üzleti év alapján kell bevallaniuk.

A díj az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a kormányhivatalok bevétele lesz, a befolyó összeg az élelmiszerellenőrzés költségeit fedezi, az célzottan élelmiszerbiztonságra, élelmiszerlánc-felügyelettel kapcsolatos tevékenységekre, fejlesztésekre fordítható.

A díj mértéke – bizonyos kedvezmények mellett – az érintett tevékenységből származó előző évi nettó árbevétel, illetve magánszemély esetén a jövedelem 0,1 százaléka. A felügyeleti díj alá tartozó tevékenységnek minősül, többek között az élelmiszer előállítás vagy forgalmazás is.

A 2012. évben a felügyeleti díj bevallási kötelezettség teljesítésével az ügyfél az Éltv. 38/B. §-a szerinti FELIR regisztrációra vonatkozó kötelezettségének is eleget tesz.

Mellékeljüka Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2012. május 2.-án kelt közleményét és az élemiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának részletes szabályait tartalmazó 40/2012. (IV. 27.) VM rendeletet.

 

VM rendelet

Közlemény szövege

Törvényi rész kivonatos formában