Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.02.03

FELIR azonosító szám

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (Éltv.) 38/A. § alapján élelmiszerlánc-felügyeleti szerv létrehozza és működteti az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszert (FELIR).

A törvény hatálya alá tartozó terméket nyilvántartásba nem vett élelmiszerlánc szereplőtől tilos vásárolni, illetve átvenni értékesítésre, szállításra és tárolásra. A rendelkezés megsértése esetén az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a vásárló, illetve az átvevő vonatkozásában is alkalmazza a törvényben előírt jogkövetkezményeket.

 

Az alábbi táblázatban részletes tájékoztatást található a tevékenységekről és termékekről:

FELIR köteles termékek és tevékenységek (doc)

FELIR köteles termékek (doc)

 

Amennyiben a fenti táblázatban szereplő tevékenységet folytat és még nem kapta meg a FELIR számáról szóló hivatalos levelét NÉBIH-nek, akkor az alábbi linken található keresőben ezt ellenőrizheti :

 

http://portal.nebih.gov.hu/felir-kereso

 

Amennyiben a fenti keresés sem vezet eredményre , akkor az alábbi linken talál segítséget arra vonatkozóan, hogy milyen módon juthat hozzá a FELIR számához:

 

http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/-/a-nemzeti-elelmiszerlanc-biztonsagi-hivatal-megkezdte-a-felir-azonosito-szamok-kipostazasat

 

Röviden elmondható, hogy a bevallások pótlásával, ami a regisztráció feltétele hozzá lehet jutni a FELIR azonosítóhoz. FELIR azonosító nélkül egyébként az EKÁER rendszer sem használható, mert abban sem lehet regisztrálni mindaddig míg valaki nem rendelkezik a FELIR azonosítóval.