Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.11.14

FELTÖLTÉSI KÖTELEZETTSÉG 2011.ÉV

 A feltöltési kötelezettség három adó tekintetében terheli az adózót:

- társasági adó 

- helyi iparűzési adó

- EVA

tekintetében.

Az adózónak az év közben befizetett adóelőlegeit ki kell egészítenie a várható fizetendő adó összegére. Így a kiegészítés a fizetendő adó 100%-ra vonatkozik. (A későbbiekben részletezem, hogy a könyvelési adótanácsadói szakma miért 90%-os feltöltési kötelezettséget említ.)

A feltöltés teljesítésének határideje: 2011. december 20.

 

1. Társasági adó feltöltési kötelezettség

Azon kettős könyvvitelt vezető adóalanyokat terheli , akik előző évi (év közben alakultaknál arányosított, évesített) árbevétele meghaladja a 100 millió forintot. A feltöltéssel érintett adózónak az utolsó negyedéves előlegét is a feltöltéssel együtt kell megfizetnie.

Nem kell feltöltést teljesítenie:

- a megszűnő vállalkozásnak,

- az alapítványnak, közalapítványnak, társadalmi szervezetnek, köztestületnek,

- az egyháznak,

Figyelemmel kell lenni arra, hogy attól, hogy valakinek előző évi eredménye alapján nem kellett adóelőleget fizetnie, attól még a feltöltési kötelezettsége fennáll. Illetve ha valakinek ezévi várható eredményessége miatt nem kell feltöltési kötelezettséget teljesítenie, mert eredménye nem várható, attól még ha előleg fizetésére kötelezett volt azt be kell fizetnie az említett határidőre.

 

2. Helyi adó feltöltési kötelezettség:

Amely vállalkozásokra vonatkozik a társasági adó feltöltési kötelezettség, azoknak a vállalkozásoknak iparűzési adóját is fel kell töltenie a várható fizetendő mértékre. Az év közben megfizetett előleget kell itt is kiegészíteni és megfizetni december 20-ig a várható adó mértékére.

 

3. EVA

Az EVA alany az adóelőlegét negyedévente fizeti meg a negyedéves tényleges EVA bevételének figyelembe vételével. Így az ő esetükben az eddig befizetett három negyedév előlegét kell kiegészíteni az éves szinten várható adó mértékéig, és ezt megfizetni december 20-ig.

 

A szakmában elterjedt 90%-os feltöltési kötelezettség magyarázata:

Az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezése szerint a törvény mulasztási bírsággal sújtja azon adózókat, akik a feltöltési kötelezettségüket legalább a várható kötelezettség 90%-ig nem teljesítették. Tehát innen ered annak a követelménye, hogy legalább a várható adó 90%-ig kell feltölteni a társasági adót. Ezért kérjük mi is legalább ezt a mértéket kedves ügyfeleinktől, partnereinktől.

A fizetendő mulasztási bírság alapja a ténylegesen keletkezett adófizetési kötelezettség 90%-a és a feltöltött adó közötti különbség.

A bírság mértéke: 20 %.

 

A mulasztási bírság esetében mindhárom ismertetett adónemre vonatkozik a 90%-os szabály.

 

A kedves jelenlegi vagy leendő ügyfeleinknek is állunk rendelkezésére az ezévi várható feltöltési kötelezettségének meghatározásában.