Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.07.22

Késedelmi pótlék értesítők kiküldése

Folyószámla-kivonatot az fog kapni, aki több mint 1000 forinttal tartozik, vagy akinek több mint 1000 forint túlfizetése van. Késedelmipótlék-értesítőt pedig az az adófizető találhat majd a postaládájában, akinek 2011-re késedelmi pótléka keletkezett amiatt, hogy fizetési kötelezettségét nem, vagy késedelmesen teljesítette. Mindkét esetben az irányadó időpont az adófolyószámla 2011. december 31-ei állapota.

 

A kivonat, és/vagy a pótlékértesítő átvételét követően célszerű a magánszemélyeknek vagy gazdálkodóknak saját nyilvántartásuk adataival tételesen összevetni – hívja fel a figyelmet a közlemény.

Ha az egyeztetést követően valaki eltérést tapasztal, észrevételt tehet az alábbi módokon:

  • írásban, az „Észrevétel” megnevezésű nyomtatvány benyújtásával, mely a NAV portálján lesz elérhető a kivonatok kiküldésének megkezdésétől.
  • az adótitok védelme érdekében a folyószámlával kapcsolatosan telefonon felvilágosítást kérni kizárólag az Ügyintézői Contact Center 06-40/20-21-22 telefonszámán lehet ügyfél azonosítószám igénylését követően (azonosítót igényelni a 12UK30 számú adatlap benyújtásával lehet).
  • személyesen, ügyfélfogadási időben.

Az adófolyószámlán napról-napra nő a késedelmi pótlék összege, ezért érdemes a tartozást a lehető leghamarabb rendezni - hívja fel a figyelmet a NAV.

Az elektronikus bevallók nem kapnak postai értesítést az adóhatóságnál fennálló esetleges tartozásaikról, vagy túlfizetéseikről. Ők az ügyfélkapus regisztrációt követően - a netes felületen - folyamatosan nyomon követhetik adófolyószámlájuk alakulását. Augusztus 6-tól pedig már megtekinthetik a megelőző évre vonatkozó késedelmipótlék-levezetésüket is.

(forrás: NAV)