Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.07.01

Könyvelőket felügyelő új hivatalt állítana fel a kormány

Pankucsi Zoltán kifejtette, hogy a felügyelet felállítását alapvetően három szempont indokolja, ezek közül az első a vállalkozások védelme. "Garantálni szeretnénk azt, hogy a pénzügyi szakemberektől mind szakmailag, mind etikailag megfelelő színvonalú szolgáltatást kapják a vállalkozások. Ne fordulhasson elő olyan, hogy a könyvelő, adótanácsadó vagy éppen a könyvvizsgáló felkészületlensége, hibája miatt részesüljenek szankcióban az adózók" - fogalmazott. Hozzátette, hogy ez a tisztességesen dolgozó pénzügyi szakemberek érdeke is.

 

Az új hivatal felállításával kapcsolatban az MKOE (Magyar Könyvelők Országos Egyesülete) az alábbi közleményt jelentette meg, illetve javaslatokat fogalmazott meg:

 

“A szabályokat betartó, érdekképviseleti szervezetekben tömörülő könyvelők úgy látják, hogy egy új hivatal számukra fog előírni adminisztrációs kötelezettségeket, új rendeletek és más jogszabályok alapján. Ha ezeket a könyvelőket számoltatják be ügyfélkörükről, bevételeikről, foglalkoztatásukról, szoftveres ellátottságukról, azzal nem azokat a könyvelőket fogják célkeresztbe venni, akik az elmúlt időszakok botrányait okozták. A problémát jelentő könyvelők első köre az utasítható, regisztráció nélküli munkavállalók, gazdasági igazgatók, akik eleve kerülik a felelősséget és a mérlegképes regisztrációt. A másik körbe pedig a szürke és a feketezóna könyvelői tartoznak, akiket két módon is le lehet buktatni. Egyrészt a regisztráció nélküli beküldő, a törvényes képviselő megkereshető telefonon (amit az adóhatóság, mint módszert jelenleg is mellőz), hogy kiderüljön, hogy ki végzi a könyvelést. Másrészt a zugkönyvelő által használt IP címek igencsak beszédesek tudnak lenni, elmondják, hogy honnan, kinek az előfizetésével dolgozott a magát rejteni kívánó "könyvelő". Az adóhatóság ismeri a telefonálási lehetőséget és gyűjti is ezeket az IP címeket, az MKOE azonban hiába javasolta már 2012-ben az információ felhasználását, a NAV csupán "tudomásul vette" egyesületünk indítványát. Nagyon valószínű, hogy egy ilyen új hivatal tehát önmagáért fog létezni, a könyvelők megszűrésének nehezebb részét egyszerűen "kifelejti" majd a tevékenységéből.

 

A fentiek alapján a konkrét javaslataink a következők:

 

1. A mérlegképes, adótanácsadói, adószakértői, könyvvizsgálói, stb. névjegyzékek egységesítésével alakuljon ki egy számviteli szakembereket tartalmazó adatbázis. (továbbiakban: SZSZAB)

 

2. Az SZSZAB köréből regisztrált "könyvelőt" alkalmazó, megbízó vállalkozások kivételével minden vállalkozás kapjon rendszeres elektronikus megkeresést könyvelőjének azonosítására.

 

3. Az SZSZAB körén kívüli "könyvelőt" alkalmazók kerüljenek gyakrabban adóellenőrzés alá, az adóhatóság kérje be rendszeresen számviteli nyilvántartásaikat, az elektronikus bevalláshoz csatoltan.

 

4. Az SZSZAB körén kívüli "könyvelőt" alkalmazó civil és egyéb szervezeteket célszerű a szabály alól mentesíteni, de kifejezetten az alá kell vonni a külföldi vállalkozások adózási regisztrációit.

 

5. Az előbbi adattartalmú bevallások beküldését elmulasztó vállalkozásokat az adóhatóság telefonon keresztül keresse meg, fordított ÜCC-s eljárással (ezt a javaslatunkat már egy korábbi beadványomban elmagyaráztam).

 

6. Az előbbiek szerinti kapcsolatfelvétel bizonytalansága esetén a bevallást beküldők elektronikus azonosító, vagyis IP címeihez kötődő felhasználói és előfizetői adatok késedelem nélkül, elektronikus úton legyen megigényelhetőek az új hivatal számára, a NAV szintén elektronikus, szintén késedelem nélküli adatszolgáltatása alapján. Az így kinyert adatok alapján mind az adóhatóság, mind az új hivatal jogosult legyen vizsgálatot kezdeményezni.

 

7. Végül: aki igazolja, hogy eredeti végzettségéhez képest öt év már más irányultságú számviteli tevékenységet végez (pl költségvetési szervből vállalkozási területen dolgozik) kérhesse a szakirányú oktatásának a tevékenységéhez való igazítását. A kérelmet az oktatási szervezeten keresztül is be lehessen nyújtani, elektronikus úton.

 

8. Az új hivatal rendelkezzen hivatali kapuval, vagyis legyen lehetőség vele szemben ügyfélkapun keresztül beadványokat benyújtani.

 

Egyesületünknél úgy látjuk, hogy az új hivatal funkcióját tekintve jelentős közpénzt fog felemészteni, az MKOE ezért továbbra is kamarai felügyelet alatt látná szívesen a fenti javaslatok megvalósulását, nem pedig állami kézben.“