Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.03.24

Magánnyugdíj pénztári tagság megszűnése

A napokban sajtóhírekben megjelent, hogy a reálhozamról való nyilatkozattétel határideje február 28 volt.

 

Aki a fenti időpontig nem nyilatkozott, az nem marad le semmiről, mivel a jogszabályi előrásoknak megfelelően 2011. március 1. és 31. között a magánnyugdíjpénztárak kötelesek írásban megkeresni mindazokat az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő tagokat, akik korábban nem nyilatkoztak a reálhozam kifizetéséről.

Így a a jelenleg még nyugdíjpénztári tagoknak a napokban kell megkapniuk az ezzel kapcsolatos levelet biztosítójuktól.  A jogszabály a továbbiakban úgy rendelkezik, hogy ennek, a Pénztár által küldött levélnek a kézhezvételét követően 30 nap áll a tagok rendelkezésére, hogy a reálhozam általuk kívánt kifizetési módjáról nyilatkozzanak. A kitölthető nyilatkozatnak és a kitöltési útmutatónak a levél mellett kell lennie a borítékban.

Amennyiben a levél kézhezvételét követő 30 napon belül nem nyilatkozik, vagy nyilatkozata hibásan, illetve hiányosan kitöltve érkezik vissza Pénztárba, az összeget a nyilvántartásukban rögzített lakcímére kell kiutalniuk. Abban az esetben, ha a kiutalt összeg átvétel hiányában visszaérkezik a magánnyugdíjpénztárba, akkor a törvény szerint kötelesek lesznek azt az állami Nyugdíjbiztosítási Alapba átutalni. Ezt követően nincs arra lehetőség, hogy a tag saját részre történő teljesítést kérjen.

A kérésünkre több nyugdíjpénztár is közölte, hogy a levelek nyomdai úton való elkészültét követően, március közepétől kezdik a levelek kipostázását a tagok részére.

További megjegyzés a munkáltatók számára:

A Nemzeti Adó és Vámhivatal közleményben erősítette meg azt az információt, miszerint a magánnyugdíjpénztári tagság megszűnésekor az állami nyugdíjrendszerbe visszalépéskor a munkáltatónak bejelentési és változásbejelentési kötelezettsége nem keletkezik.