Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.11.03

Megszűnik vagy nem? Tánc az EVA körül....

„Régi dilemma az eva létjogosultsága, vannak egyeztetések, mert egy nagyon fontos, sokakat érintő adónemről van szó” – mondta lapunknak Koszorús, aki szerint nagyon kényes az ügy, és ahhoz, hogy a javaslata átmenjen, minisztériumi támogatás is szükséges.

Ez elvileg meg is van: bár Koszorús javaslata ellen szavazott szerdán a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága, az ülésén Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi államtitkára egyetértett a javaslattal. Azzal érvelt az eva megszüntetése mellett, hogy az ilyen vállalkozások költséghányada nem ismert.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a kormány szerdai ülésén is téma volt az eva, és ott az a döntés született, hogy meg kell szüntetni az adót. A lap szerint arról nem született döntés, hogy jövőre, egy lépésben vagy több évre elnyújtva történjen meg az adó kivezetése. Az Index korábban úgy értesült, hogy felmerült egy kétlépcsős, 2013-ig történő kivezetés ötlete is.

„Vannak markáns álláspontok, versenyeznek egymással a különböző módosítók, nyilván egységesen kell dönteni. Az a lényeg, hogy mindenki számára jó legyen, és ne csak a politikusoknak” – fogalmazott meglehetősen ködösen Koszorús László lapunk egy kérdésére. Azt mondta, hogy az eva eltörléséről készültek háttérszámítások, de részleteket erről nem árult el. 

Ugyanakkor arra is utalt, hogy az evát valamilyen új adó válthatja. Egyik válaszában ugyanis úgy fogalmazott az evásokról, hogy lehet: „a jövőben is azok lesznek, vagy talán egy új adónem keretein belül fogják vinni a vállalkozásaikat”. A pénteki frakcióülés esetleg döntése kapcsán szintén azt mondta: lehet, hogy erről – mármint a saját javaslatáról – már nem is kell beszélni, mert „az is lehet, hogy egy más típusú döntés kerül az országgyűlés elé”.

Az evából az elmúlt években 180 milliárd forint körüli bevétele származott a költségvetésnek. Esetleges megszűnésével kapcsolatban több találgatás volt nemcsak az utóbbi hetekben, hanem már a Fidesz választási győzelme óta is.

Orbán Viktor tavaly májusban még határozottan azt mondta: „marad az eva és az ekho is”, sőt, megjegyezte: „az új kormány arra készül, hogy kiterjessze az adózók körét”. Lázár János frakcióvezető szerdán az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szintén azt mondta: szerinte meg kell tartani az evát. 

A már említett bizottsági ülésen a képviselők egyébként elvetették azt, hogy az evára jogosultság bevételi határa 25 millióról 30 millió forintra növekedjen, viszont támogatták az eva kulcsának 30-ról 35 százalékra emelését – ez utóbbi szintén képviselői javaslatra kerülhet bele az adótörvénybe.