Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.01.04

Mérlegképes könyvelők részére!

2013. január 1-jei hatállyal a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásba vételéről szóló 93/2002. (V. 5.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) előírásai már nem tartalmazzák az engedélyezés szempontjából a mérlegképes könyvelői képesítéssel egyenértékű szakképesítésekről szóló rendelkezéseket, így ettől az időponttól kezdődően a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásba vételére már csak - az egységes szakmai és vizsgakövetelményeken alapuló - mérlegképes könyvelői szakképesítés alapján kerülhet sor.

A korábbi előírások szerint a nyilvántartásba felvételt nyerhettek azok a természetes személyek is, akik nem rendelkeztek mérlegképes könyvelői szakképesítéssel, de felsőfokú végzettségük és szakmai gyakorlatuk alapján a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásba vétele szempontjából oklevelük a mérlegképes könyvelői szakképesítéssel egyenértékűnek számított. A Korm. rendelet ezt a lehetőséget - megfelelő átmeneti idő biztosításával - megszüntette, és az átmeneti idő letelte után a nyilvántartásba való felvétel, azaz a könyvviteli szolgáltatási tevékenység engedélyezése szempontjából már csak a mérlegképes könyvelői szakképesítés vehető figyelembe.

A Korm. rendelet ismertetett módosítását a 2009. január 1-jétől hatályos 329/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet 13. §-a tartalmazza, így a rendelkezés 4 év átmeneti időt biztosít a korábbi szabályok szerinti nyilvántartásba vételre.