Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.01.03

Mezőgazdasági biztosítások

A mezőgazdasági biztosítások díjának 65 százalékáig igényelhetnek támogatást a termelők, az erről szóló vidékfejlesztési miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg a napokban.

 
 
A támogatás kerete 2012-ben 9,33 millió euró (jelenlegi árfolyamon mintegy 2,8 milliárd forint), míg 2013-ban 10,67 millió euró (3,2 milliárd forint) lesz.

A termelők három típusú biztosítást köthetnek üzleti biztosítóval. Az A-típusú a szántóföldi növényekre, a borszőlőre és az almára szól. A B-típusú szerződést lényegében a zöldség és gyümölcs termelők köthetik, míg a C-típusú szerződés az előbbieken túli növényekre szól. Minden típusnál kötött a biztosító által átvállalt kockázat.

Amennyiben az igény több a keretnél, akkor a 65 százalékos támogatás mindenkire nézve arányosan csökken. Először az A-típusú, majd a B-, végül pedig a C-típusú szerződők jutnak támogatáshoz.
 
Csak regisztrált termelő kaphat támogatást a biztosításhoz.

A megkötött biztosítási szerződést július 30-ig, míg a díjfizetési igazolást november 15-ig kell megküldeni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak.