Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.04.02

Nem vezetik be a fordított áfát a sertéságazatban.

A gabona-, olajos- és fehérjenövény szektorban bevezetett fordított áfa az első tapasztalatok alapján komoly tisztulást hozott a magyar mezőgazdaságban, javítja a tisztességes vállalkozások helyzetét és növeli az adóbevételeket – áll a közleményben. Ennek alapján a kormány megítélése szerint a fordított áfa érdemben segíthet a sertéságazatot sújtó feketegazdaság visszaszorításában is. Ezen túlmenően a hatóságok a hagyományos ellenőrzési eszközök fokozott használatával valamennyi áfacsalási mód ellen határozottan fellépnek. Az Európai Bizottság jelenlegi indoklásában azt a veszélyt érzi fokozottnak, hogy a sertéságazatban tevékenykedő adócsalók más ágazatokra nyergelnek át. Ez a veszély azonban  – a gabonakerekedelemben alkalmazott fordított áfa tapasztalataira alapozva nem reális.

A NAV foglalkozik a teljes termékpálya – azaz az élőállatok, a vágóhidak, a feldolgozás, a szállítás és a kereskedelem – ellenőrzésével. A csalási modellek általában nem termékspecifikusak, azokat legtöbbször több gazdasági területen is alkalmazzák. Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője korábban cáfolta azt a közhiedelmet, hogy a “gabonás áfacsalók átvedlettek volna húsosokká” a gabonaszektorban bevezetett fordított áfa miatt. Ezt a szóvivő téves megközelítésnek mondta, szerinte nem érzékelhető ilyen tendencia.

Tavalyi "eredmények":

A húságazatban a tavaly feltárt áfacsalások mértéke meghaladta a 3,5 milliárd forintot, becslések szerint azonban ez a szám lehet, hogy csak a jéghegy csúcsa. A húskereskedelemben okozott költségvetés terhére elkövetett áfacsalások száma az ország egyes területein igen eltérő mértékű. Leginkább a Nyugat-Dunántúli Régió fertőzött, mivel itt 1,9 milliárd forint volt az áfacsalással okozott kár mértéke. Az Észak-Alföldi Régióban ez az összeg 1,3 milliárd forintra rúgott, míg a Dél-Alföldi Régióban ez az összeg 300 millió forintot tett ki. A szakemberek ugyanakkor azt nem tudták konkrétan megmondani, hogy miért a nyugat-dunántúli, illetve az észak-alföldi térség a legfertőzöttebb az országban a hússzektorban e területen.

 

Az nem ismert egyelőre, hogy a Kormány kidolgozik-e egy újabb módszert a visszaélések megállítására.