Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.05.15

SEGÉDLET az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásához

Kitöltésben az alábbi honlaprész cím ad bővebb felvilágosítást:

http://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/felugyeleti_dij_bevallas.html

 

A honlapon az alábbi útmutató található a kitöltéshez:

A felügyeleti díj bevallást az alábbi lépéseken keresztül lehet megtenni. Javasoljuk, hogy az alábbi tájékoztatást a bevallás megkezdése előtt olvassa végig, mert a felkészüléssel jelentősen lerövidítheti és megkönnyítheti a bevallás folyamatát.

 

 További segítségkérés esetén az Ügyfélszolgálatuk is mindenben áll szíves rendelkezésére (telefon: 06-1-336-9024, fax: 06-1-336-92-30, e-mail: felugyeletidij@nebih.gov.hu, levelezési cím: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – 1525 Budapest, Pf. 121.).

 

 

  1. A bevallást önállóan vagy meghatalmazott útján, ügyfélkapus azonosítást követően, kizárólag elektronikus úton lehet megtenni. Az ügyfélkapu működésével és a regisztrációval kapcsolatos információkat a https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/ címen találja meg.
  2. A bevallás megkezdése előtt célszerű előkészíteni az érintettek (meghatalmazó, meghatalmazott) azonosításához szükségesazonosítókat (MVH regisztrációs szám, Partner azonosító, adóazonosító jel, adószám, lakcímkártya stb.)
  3. A bevallást a NÉBIH honlap főoldalán található E-ügyintézésmenüpontban az ügyfélkapu bejelentkezéssel kell kezdeni. Az ügyfélkapun történő sikeres belépést követően automatikusan visszatér a honlapunkra.
  4. Következő lépésként ellenőriznie kell, hogy a belépett felhasználószerepel-e a NÉBIH és az MVH közös ügyfélnyilvántartásában. Ehhez meg kell adni vagy az MVH regisztrációs számát, vagy a Partner azonosítóját, amennyiben ilyennel rendelkezik és ismeri azokat, vagy a természetes azonosítóit (születési hely, születési idő, anyja neve). A megadott, és az ügyfélkapu által viszontazonosított adatok alapján a rendszer megpróbálja beazonosítani. Abban az esetben, ha nem szerepel a fent említett ügyfélnyilvántartásban, akkor a természetes azonosítói mellett még néhány további adat megadását követően a rendszer rögzíti adatait a NÉBIH – MVH közös ügyfélnyilvántartásában. Ebben az esetben nem szükséges semmilyen regisztrációs kérelmet papíron  kitölteni és továbbítani. A sikeres azonosítást, vagy rögzítést követően automatikusan továbblép az E-ügyintézés oldalra.
  5. Az E-ügyintézés oldalon több menüpont közül választhat. Itt van lehetőség a felügyeleti díj bevallásához szükséges meghatalmazás (természetes személy vagy cég részéről egyaránt) elkészítésére (6. menüpont), bevallás benyújtására meghatalmazottként (7. menüpont), vagy bevallás benyújtására saját jogon (8. menüpont).
  6. Ha a bevallást nem maga az ügyfél végzi, meghatalmazást kell készíteni annak részére, aki a nevében ezt megteszi. Ameghatalmazás elkészítése során szükséges a meghatalmazópontos azonosítása is. Ehhez ellenőrizni kell, hogy a meghatalmazó szerepel-e a NÉBIH és az MVH közös ügyfélnyilvántartásában. Ehhez meg kell adni vagy az MVH regisztrációs számát, vagy a Partner azonosítóját, amennyiben ilyennel rendelkezik és ismeri azokat; vagy Magánszemély esetén a természetes azonosítókat (születési hely, születési idő, anyja neve), Cég esetén pedig annak adószámát. A megadott adatok alapján a rendszer megpróbálja beazonosítani a meghatalmazót. Ha ez nem sikerül, akkor lehetőség van az adatok közvetlen bevitelére, és a NÉBIH – MVH közös ügyfélnyilvántartásában való rögzítésére. Ebben az esetben nem szükséges semmilyen regisztrációs kérelmet papíron  kitölteni és továbbítani.
  7. Az elkészült meghatalmazást a kinyomtatást és hitelesítést követőenpostai úton kell eljuttatni a következő címre: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – 1525 Budapest, Pf. 121. A meghatalmazás elkészülte után lehetőség van a bevallási folyamat azonnali megkezdésére is, de azt a 7. menüpontban később is bármikor megteheti a meghatalmazott (a korábban felvitt adatait a rendszer megőrzi).
  8. A kitöltést a bevallási felületen, a blokkonként felül elhelyezett részletes útmutató (súgó) segíti. A bevalláshoz célszerű előkészítenie az előző évi árbevételét vagy jövedelmét tartalmazó nyilvántartásait. A végzett tevékenységei besorolásához ebben a keresőben talál segítséget. A kitöltés menet közben megszakítható, ilyenkor a begépelt adatok köztes mentésére lehetőség van. Egy megkezdett bevallás a bevallási időszakban bármikor újra megnyitható, módosítható. Az elkészült bevallás benyújtására külön gomb szolgál.
  9. A benyújtott bevallás beérkezéséről a rendszer 24 órán belül elektronikus levélben visszaigazolást küld, amiben további hasznos információkat is talál.
  10. A sikeres bevallást követően a megállapított felügyeleti díj első részletét a NÉBIH 10032000-00289782-30006016 számú elkülönített számlájára július 31-ig be kell fizetnie.

 

Útmutató az E-portál alkalmazásához