Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.07.16

SZÁMLÁZÓ PROGRAMOK BEJELENTÉSE

Aki számlázó programot használ és 2014. október 1. után is szeretné azt  használni - annak 2014. november 15-ig be kell jelenteni az adóhatóságnak a programmal kapcsolatos számos részletet, jelent meg a hétfői Magyar Közlönyben az ezzel kapcsolatos rendelkezés.

A rendelet más adatszolgáltatást ír elő a számlázó programokra és mást az online számlázó rendszerekre, bár a rendelet fogalmi meghatározása szerint az online számlázó rendszer is számlázó program (számlázó program fogalma a rendelet szerint: számla kibocsátására alkalmas számítástechnikai program, programfunkció, programmodul, ideértve az online számlázó rendszereket is).


Számlázó programnál be kell jelenteni a számlázó program:
- nevét, azonosítóját;
- fejlesztőjének nevét, és – ha van – akkor az adószámát;
- értékesítőjének, rendelkezésre bocsátójának nevét, adószámát;
- beszerzésének, használata megkezdésének vagy saját fejlesztésű program használata esetén    a rendeltetésszerű használatbavételének időpontját.

Ám aki online számlázó rendszert használ (ami a rendelet szerint ugyancsak számlázó program), az köteles bejelenteni a rendszer:

- nevét és elérhetőségét;

- az online számlázási szolgáltatást nyújtó nevét, adószámát;
- az online számlázási szolgáltatás igénybevételének kezdő időpontját.

Némi bizonytalanság lehetséges a jogértelmezésben, mivel az online rendszerek egyben – a rendelet szerint is – számlázó programok is, és rendszerint rendelkeznek nem pusztán online, hanem papír alapú számlázást lehetővé tevő funkcióval is. Így nem teljesen egyértelmű, hogy a számlázó programokra vonatkozó adatszolgáltatás is esetleg vonatkozhat-e az online számlázási rendszerekre.

Aki 2014. október 1. után szerez be, vagy vesz használatba számlázási programot, illetve vesz igénybe online számlázási szolgáltatást, annak 30 napon belül kell bejelentenie az adatokat az adóhatóságnak.

A rendelet szerint az adatokat az adóhatóság erre a célra rendszeresített nyomtatványán lehet bejelenteni.