Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.08.21

ÚJABB TAGDÍJ A GAZDÁLKODÓKNAK !!!

A törvény 2012. augusztus 1-én  lépett hatályba. A rendelkezés alapján az alábbiak vonatkoznak az agrárgazdálkodókra:

A törvény hatálya valamennyi  Magyarország területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel, székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező gazdára és gazdálkodó szervezetre terjed ki.

Gazda:  a Magyarország területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel, illetve székhellyel vagy telephellyel rendelkező agrárgazdasági tevékenységet folytató természetes személy, ide értve az egyéni vállalkozót is. 

Gazdálkodó szervezet:  a Magyarországon székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező agrárgazdasági tevékenységet főtevékenységként folytató jogi személy vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, egyéb állami gazdálkodó szerv, egyéni cég, szövetkezet, egyesülés, egyes jogi személyek vállalata, leányvállalat, erdőbirtokossági társulat, európai szövetkezet, európai részvénytársaság. 

Agrárgazdasági tevékenység:  a mezőgazdasági termelés, a mezőgazdasági termékek feldolgozása, a szőlő termelése, feldolgozása, az erdőgazdálkodás, a halgazdálkodás, a vadgazdálkodás, az élelmiszer feldolgozása, valamint az ezekhez kapcsolódó, közvetlen ipari, kereskedelmi, szolgáltató tevékenységek (vélhetően a felvásárlás, és a termény kereskedelem is). 

Az agrárkamara létrejöttének napján e törvény erejénél fogva az agrárkamara tagjává válnak az ezen időpontban agrárgazdasági tevékenységet folytató személyek.

 Ezt az időpontot követően kamarai tagság e törvény alapján:

  1.  őstermelő esetében az őstermelői igazolvány kiadásával
  2. egyéni vállalkozó esetén bármely agrárgazdasági tevékenység végzésére jogosító nyilvántartásba vételről szóló igazolás kiadásával
  3. bármely agrárgazdasági tevékenységet főtevékenységként folytató, egyéni vállalkozónak nem minősülő gazdálkodó szervezet esetében a cégbírósági bejegyzéssel keletkezik. 

Az agrárkamarai tagságra kötelezett személyek a tagnyilvántartás összeállítása és működtetése érdekében e törvény hatálybalépését követő hatvan napon belül kötelesek az agrárkamarai tagnyilvántartásba bejelentkezni és ötezer forint kamarai hozzájárulást fizetni. 

 

Arról sajnos nincs hírünk, hogy mi lesz az eddigi kötelező iparkamarai regisztrációval, amelybe szintén kötelező volt valamennyi vállalkozásnak vállalkozónak bejelentkeznie, kivéve az őstermelőknek és az egyéni vállalkozóknak.

Akik viszont bejelentkeztek azoknak mi lesz az oda befizetett másik ötezer forintos regisztrációs díjával. Vagy a bőség zavara miatt mostmár a mezőgazdaságban érdekelt vállalkozók, vállalkozások két kamarának is a tagjai lesznek egyszerre?

Erre a kérdésre várjuk a válaszokat !

 

A törvény teljes szövege az alábbi linken is elérhető:

http://www.complex.hu/kzldat/t1200126.htm/t1200126.htm

LIKVID