Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.12.09

ÜZLETI AJÁNDÉK ADÓMENTESSÉGE

A 2010. január 1-től hatályos rendelkezések a reprezentációt és az üzleti ajándékot egymástól elkülönítve kezelik attól függően, hogy az azt nyújtó az a társasági adó alanya vagy pedig egyéni vállalkozó.

- Ha a nyújtó a társasági adó alanya, és a nyújtott reprezentáció és üzleti ajándék értékével az adóalapját megemelte, a magánszemélynél a reprezentáció és üzleti ajándék adómentes bevétel

-Ha a fenti juttatásokat egyéni vállalkozó nyújtja, a szabály 2010-re nem változott.

Tehát a társasági adó hatálya alá tartozó vállalkozásoknál az üzleti ajándékként elszámolt kiadás nem tartozik a vállalkozás érdekében elszámolható költségek közé, ami annyit jelent, hogy ezen összegekkel az adóalapot növelni kell (el kell számolni kiadásként és ugyanezen összeggel meg kell emelni az adóalapot).

Az üzleti ajándékra fordítható összegnek azonban nincs korlátja!


Amennyiben az üzleti partnerünket megajándékozzuk akkor a megajándékozott magánszemély semmilyen adót nem fizet. Ugyanez a helyzet, ha az üzleti partnerünk bennünket részesít üzleti ajándékban.

Magánszemélynél azért van felső határ, ez az összeg 150.000,- Ft, ami az illetékmentesség határa. Társaságiok esetén ilyen határ nincs. Valamint az ajándékozást dokumentálni, nyilvántartani kell egy erre szolgáló nyomtatványon, amelyet az irodában el tudunk készíteni bárki részére.

Véleményünk szerint a legjobb megoldás a multi kategóriás ajándékutalvány beszerzése, majd, majd az üzleti partnerek megajándékozása vele. A törvényi rendelkezés nem tiltja azt az egyszerű esetet, amikor a partnerek egymást kölcsönösen megajándékozzák azonos vagy közel hasonló összeggel. :-)))))

Megoldás lehet ez házipénztár magas összegű gondokra is, ugyan ez nem csökkenti a társasági adót, de a pénz véglegesen kivonjuk a vállalkozásból.

Részletesebb felvilágosításért kézséggel állunk kedves jelenlegi és leendő partnereink rendelkezésére a könyvelő irodában..