Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.03.07

VAGYONOSODÁSI VIZSGÁLATOK 2013. ÉV

 A kiadott tájékoztatás szerint a NAV továbbra is kiemelten fogja kezelni a vagyonosodási vizsgálatokat. A vizsgálatok módszerében és lebonyolításában ettől az évtől jelentős szerepe lesz egy 2006-ben elfogadott törvénymódosításnak is, amelyről kevesen tudnak.

 

A törvénymódosítás ugyanis két részre osztje az adózó által vizsgált vagyonszerzési időszakot ! Egyik időszak lesz a 2006. szeptember 15. előtti, míg a másik az ezt követő időszak.

 A 2006. szeptember 15 előtti időszak:

- ebben az esetben megmaradnak a régi bizonyítási formák is a vagyonszerzés indokaként való elfogadásnál, tehát a magánokiratokat, a tanúvallomásokat is elfogadják , gyakorlatilag minden marad a régi elvek szerint.

 

2006. szeptember 15. utáni időszak:

- ebben az esetben a törvénymódosítás csak és kizárólag rögzített formájú okiratokat fogad el bizonyítékként. Ezzel jelentősen leszűkíti a vizsgált személy által felvonultatható tényeket, érveket és bizonyítékokat. Ettől kezdve csak a közhiteles nyilvántartásokban szereplő adat tény és időpont fogadható el, vagy jogerős bírósági és hatósági határozat, vagy egyéb közokirat, mint például a bankszámlakivonat használható csak fel.

A jogszabály változás leszűkíti a védekezési lehetőséget, valamint a revizorok 2013. júliusától elektronikus megkeresés alapján hozzáférhetnek a vizsgált személyek banki adataihoz (hasonlóan mint az ingatlan-nyilvántartási valamint gépjármű-nyilvántartási adatok esetében).

A vagyonosodási vizsgálatok eddig főképp az ismeretlen eredetű vagyongyarapodásokat vizsgálták elsősorben azonban júliustól várhatóak az olyan jellegű ellenőrzések is, aelyek csak egy-egy konkrét ügyet vizsgálnak tüzetesebben, vagy egy átfogó vizsgálat közben a bekért banki adatok alapján egy ügyet tüzetesebben megvizsgál az adóhatóság.

 

Felhívjuk kedves partnereink figyelmét, hogy legyenek bármilyen szigorúak is a vagyonosodási vizsgálatok, egy kis előre gondolkozással, és gondos adótervezéssel elkerülhetők a vizsgálatokból adódó kellemetlen kérdések és megállapítások. Kérem kérjék szakembereink véleményét !

 

Likvid Kkt.