Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.06.18

VÁLTOZÁS a dohányzó helyek megjelölésében !

A nemdohányzók védelméről szóló törvény értelmében:

- a dohányzási korlátozással érintett

- a dohányzásra kijelölt helyeket, helyiségeket

- a közterületeket felirat vagy más egyértelmű jelzés alkalmazásával szembetűnő módon meg kell jelölni.

 

A változtatás előtt csak "ajánlották", márciustól azonban, egységes táblákat kell használni.

2014. március 1-től mindenhol egységessé és ezzel egyértelművé válnak a jelzések. Így a rendelet alapján mostantól a feliratokat legalább A4 méretben kell kihelyezni, a jó láthatóság és olvashatóság érdekében pedig még a minimálisan alkalmazható betűnagyságot, is meghatározza a vonatkozó kormányrendelet (a 39/2013. (II. 14.) Korm. rendelet).

A feliratokat négy nyelven kell feltüntetni.

Alapvető az a feltétel, hogy a magyar nyelvű szöveges tartalom mellett angolul, franciául, németül és oroszul is szerepelnie kell a "Dohányzásra kijelölt hely", illetve a "Tilos a dohányzás!" felhívásoknak.
A felirat vagy jelzés anyaga szabadon választható, azonban a felirat vagy jelzés mérete, színe, betűtípusa, betűmérete meg kell, hogy feleljen a jogszabályban foglaltaknak.


Továbbá az új táblákon fel kell tüntetni a helyi tarifával hívható 06 40 200 493-as, úgynevezett kék számot is, ahol egyfelől a leszokáshoz nyújtanak támogatást, másrészt az előírásoknak megszegésével kapcsolatban is észrevételt lehet tenni.

A szabványos táblák meglétét 2014. március 1-től a hatóságok ellenőrzik, és vélhetően ellenőrízni is fogják.

 

Az alábbi linken elérhető a hivatalos weboldal ahonnan a táblák is letölthetők, illetve -hogy költségeket is kíméljük - színes nyomtatóval kinyomtathatók és kihelyezhetők, elkerülendő a magas összegű bírság:

 

 www.antsz.hu/dohanyzas_visszaszoritasa/nemdohanyzok_vedelme/nemdohanyzok_vedelme.html